Després d’escoltar una obra de Colomina i Bosch a Seattle (Shpigl, encàrrec del Concurs Internacional de Violí Yehudi Menuhin), el compositor i director estatunidenc John Adams va decidir incloure-la en un concert amb Los Angeles Philharmonic el pròxim Octubre.


El passat 15 d’Abril, els cinc finalistes de la secció Junior del Concurs Internacional Yehudi Menuhin (el més important del món per a violinistes menors de 22 anys) interpretaren a la Royal Academy of Music de Londres Shpigl, del compositor valencià Òscar Colomina i Bosch. Encàrrec del concurs internacional, la peça del compositor de Massarrojos pren com a punt de partida la concepció del mateix Menuhin de la vida com un viatge de recerca i transformació, explorant-lo mitjançant referències vetllades al repertori del violí, i incorporant elements d’improvisació i l’espai. Sphigl ja ha sonat en alguns dels festials més importants del Regne Unit, ara com Gower Festival, Harrogate International Festival, Oundle International Festival i Cheltenham Music Festival, i a sales de concert tan llunyanes com a Taiwan.

Aquesta prestigiosa llista, s’afegix una nova interpretació de l’obra dins de la temporada de música contemporània de Los Ángeles Philharmonic Orchestra a l’Octubre, gràcies a la invitació del compositor i director estatunidenc John Adams, un dels compositors vius més importants als EEUU i conegut per obres com Short ride on a fast machine o Nixon in China. Colomina i Bosch explica que ‘Adams dirigia un concert amb la Seattle Symphony i Marley Erickson, una jove violinista que estava preparant-se per a la Menuhin Competition, li va demanar poder tocar per a ell la meua obra, Shpigl. A Adams li impressionà tant l’obra i la interpretació que immediatament va convidar a Marley a interpretar-la de nou a Los Ángeles a l’Octubre’. L’estrena Americana de Shpigl es realitzarà al Walt Disney Concert Hall de Los Ángeles, el 1 d’Octubre del 2016, dins de la sèrie de concerts en homenatge a John Adams pel seu 70 aniversari.

Professor d’orquestració a la Royal Academy of Music i a la Menuhin School de Londres, l’agenda artística d’Òscar Colomina i Bosch està en ple desenvolupament internacional. Després de dirigir a l’orquestra Camerata XXI al Festival Internacional Pau Casals del Vendrell, participarà com a docent junt a Jean-Bernard Pommier i Johannes Meissl al curs de música de càmera Akoesticum d’Holanda, i també dirigirà la pròxima gira nadalenca de concerts de l’Orquestra del Reial Conservatori de l’Haia – Escola de Talent Jove. La seua activitat compositiva continua amb l’estrena del seu nou quintet de vent a Santiago de Compostela dins de la temporada del Centro Nacional para la Difusión de la Música, i amb interpretacions de la seua música al Teatro Victoria Eugenia de San Sebastián i a Esposende (Portugal).

Òscar Colomina i Bosch fou membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya abans d’ampliar els seus estudis en composició i direcció a la Guildhall School of Music and Drama i la Royal Academy of Music (Londres). La seua llista d’encàrrecs i interpretacions inclou a prestigioses institucions i agrupacions com ara el Aldeburgh Festival, Philharmonia Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Real Filharmonia de Galicia i auditoris de primera fila internacional com ara el Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, i les universitats de Yale i Nova York, colaborant com a orquestrador amb Heinrich Schiff i la Kremerata Bàltica. Com a director, fou Director Artístic i Titular de la Joven Orquesta Sinfónica Ciudad de Salamanca (2011-2014), i ha estat convidat del Camerata XXI, Orpheus Sinfonia o el Conservatorio de Castilla y León.

[Òscar expressa el seu agraïment a la SGAE i a Los Ángeles Philharmonic per fer possible la seua presència a Los Ángeles]

logos_sgaewww_laphil_com_2015_fb


Links i material multimèdia:

·Programa del concert a la web de Los Ángeles Philharmonic, ACÍ.
·Nota de premsa de Los Angeles Philharmonic sobre el concert al Walt Disney Concert Hall el primer d’Octubre, ACÍ.
·Vídeo de l’estrena de Shpigl, grabat a la Royal Academy of Music de Londres, ACÍ
·Pàgina web de la Yehudi Menuhin International Violin Competition ACÍ
·Entrada de Wikipedia sobre John Adams, compositor ACÍ
·Links a artículs sobre l’estrena a la Menuhin Competition en altres mitjans de comunicació:

BBC                The Guardian          The Strad: Artículo-1, Artículo-2          Strings Magazine

International Arts Manager          La Veu del PV          Violinist.com          Rhinegold

Journal of Music          Classical Source

Fotografia de John Adams i Marley Erickson a la masterclass, comentant detalls de l’obra d’Òscar Colomina [crèdit Simon James]:

12814275_1765998703629626_7142639879752911298_n

Fotografíes d’Òscar Colomina [crèdit José Amador Martín]:

IMG_3449

Abril2011_9