El compositor valencià Oscar Colomina i Bosch estrena una composició en la Yehudi Menuhin International Violin Competition

Joves violinistes d’arreu del món es reuneixen a Londres aquesta setmana per pendre part a la Yehudi Menuhin Internacional Competition 2016. La present edició del concurs celebra el centenari del naixement del seu fundador i presenta l’estrena d’una composició del compositor valencià Oscar Colomina i Bosch.

Des de la seua fundació al 1983 pel mite violinístic Yehudi Menuhin, el concurs que porta el seu nom atreu a alguns del majors talents de l’instrument des de tots els racons del món degut a la seua atmòsfera excepcional de aprenentatge compartit. Considerat per alguns com els ‘jocs olímpics del violí’, el concurs internacional Yehudi Menuhin es la competició més important del món per a violinistes menors de 22 anys, i molts dels seus guanyadors com Tasmin Little, Joji Hattori, Isabelle van Keulen, Corina Belcea, Julia Fischer, Akiko Ono, Alina Ibragimova o Ray Chen disfruten d’exitoses carreres internacionals.

Els millors joves violinistes del món concursen per guanyar els premis de les dues seccions: Junior (menors de 16 anys) i Sènior (fins 22 anys). Els cinc violinistes que arriven a la final interpretaran Shpigl, del compositor valencià Òscar Colomina i Bosch, i dirigiran l’orquestra de la Menuhin School en una de les Quatre Estacions de Vivaldi. Shpigl parteix de la concepció de la vida pel propi Menuhin com a un camí de búsqueda i transformació, i l’explora emprant referències al repertori violinístic, i incorporant elements d’improvisació i de l’espai. Coco Tomita [concursant a la secció Junior] comenta sobre l’obra d’encàrrec composta per Òscar Colomina i Bosch: ‘Shpigl és una obra profunda però plena de color. Fins ara no havia gaudit de l’oportunitat d’interpretar música contemporània, i ha estat molt interessant preparar aquesta peça. El procés m’ha obert els ulls i ha alimentat la meua curiositat cap al gènere. M’agrada la forma amb la que Òscar combina diferents fragments d’obres com la Sonata per a Violí Sol de Bartók i el concert d’Elgar. També m’agrada la llibertat que ens dóna als intèrprets de la peça, tant musical com teatralment’.

Professor d’orquestació a la Royal Academy of Music, a la Menuhin School de Londres, i convidat al Reial Conservatori de la Haia (Escola de Talent Jove), Òscar Colomina i Bosch és un compositor i director nascut a Massarrojos (València). Actiu a l’escena internacional, fou membre de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya abans d’ampliar els seus estudis en composició i direcció a la Guildhall School of Music and Drama i la Royal Academy of Music (Londres). La seua llista d’encàrrecs i interpretacions inclou a prestigioses institucions i agrupacions com ara el Aldeburgh Festival, Philharmonia Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Real Filharmonia de Galicia i auditoris de primera fila internacional com ara el Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, i les universitats de Yale i Nova York, colaborant com a orquestrador amb Heinrich Schiff i la Kremerata Bàltica. Com a director, fou Director Artístic i Titular de la Joven Orquesta Sinfónica Ciudad de Salamanca (2011-2014), i ha estat convidat del CreArt Ensemble, Orpheus Sinfonia, Conservatorio de Castilla y León, a banda de la seua activitat a la Royal Academy of Music. Futures aparicions inclouen el Festival Pau Casals i l’orquestra del Reial Conservatori de la Haia-Escola de Talent Jove.

L’oferta d’activitats de la Menuhin Competition inclou concerts, masterclases, exposicions i conferències celebrant el llegat de Yehudi Menuhin culminant en les finals dels dies 15 i 16 d’Abril. Els guanyadors de les categoríes Junior i Sènior prendran part a la gala de cloenda de la competició, el 17 d’Abril. L’estrena de Shpigl serà el 15 d’Abril a les 20.30 hora española en el Duke’s Hall de la Royal Academy of Music de Londres.


Links i material multimèdia:

·Streaming en directe de la Final Junior ACÍ

·Pàgina web de la Yehudi Menuhin International Violin Competition ACÍ

·Pàgina web d’Òscar Colomina i Bosch: www.oscarcolomina.com

·Òscar Colomina i Bosch parla sobre la seua obra, Shpigl (video en anglés), ACÍ

·Fotografíes d’Òscar [crèdit José Amador Martín]:

IMG_3449                     Abril2011_9